Jankaea heldreichii
Jankaea ένα σπάνιο ενδημικό φυτό του Ολύμπου

Η Κονταριώτισσα λέγεται ότι ήταν μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Πιερίας που κατοικούσαν οι αρχαίοι Θράκες, και είχε το όνομα Πιερίς.

Η Πιερίς ήταν τόπος λατρείας του Θεού Διόνυσου και από αρχαίους συγγραφείς αναφέρεται ότι εδώ έγινε η ταφή του Ορφέως από τις Μούσες. Η ίδρυσή της χάνεται στα βάθη της Αρχαίας Ιστορίας μας σε μια χρονική περίοδο που τοποθετείται πριν από το 1400 π.Χ. Τον 8ο αιώνα π.Χ. κυριαρχούν στην πόλη οι Τημενίδες και οι Θράκες εκδιώχνονται. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα που κυριαρχούν οι Μακεδόνες στην περιοχή, μεταφέρεται και η Πιερίς στη νέα της θέση, που είναι στο χώρο του ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αναφέρεται ότι στην πόλη αυτή υπήρχε Mαντείο αφιερωμένο στον Ορφέα, καθώς και άγαλμα του Ορφέως, το οποίο μάλιστα ίδρωνε πριν να ξεκινήσει ο Αλέξανδρος την εκστρατεία του στην Ασία.

Κατά τους χριστιανικούς χρόνους διατηρήθηκε αμείωτη η σημασία της πόλεως και τη Βυζαντινή περίοδο (11ος αι. μ.Χ.) χτίστηκε ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Σήμερα λοιπόν στη θέση της αρχαίας Πιερίδος είναι χτισμένη η Κονταριώτισσα, το όνομα της οποίας δόθηκε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους και ονομάστηκε έτσι από τα Κουντουρά (άλογα με κοντές ουρές). Οι κάτοικοι προοδευτικοί, φιλόθρησκοι και φιλοπάτριδες πολέμησαν τους Τούρκους κατά την Εθνεγερσία και μάλιστα κάτοικοί της πήραν μέρος κατά τη μεγάλη επανάσταση του 1878 στο Λιτόχωρο. Σήμερα αριθμεί περισσότερους από 2000 κατοίκους που επιδιώκουν την πραγμάτωση στόχων που ανεβάζουν καθημερινά το πολιτιστικό τους επίπεδο.

   Η περιοχή στο Google Maps