Jankaea heldreichii
Jankaea ένα σπάνιο ενδημικό φυτό του Ολύμπου

Προσεγγίζοντας τις επιστήμες...  Πώς να μελετάμε;

(Ένα καλωσόρισμα στους νέους μας μαθητές από τον χημικό του Λυκείου μας Γρηγόρη Καλόμοιρο)

Καλωσορίσατε στο Λύκειο! Επιλέξατε να αφιερώσετε τρία χρόνια της ζωής σας στο Λύκειο. Δύο χρόνια για να αποκτήσετε γνώσεις Γενικής Παιδείας καθώς και ένα ακόμη χρόνο, της Γ΄ λυκείου, όπου θα αποκτήσετε πιο εξειδικευμένες γνώσεις, με στόχο κυρίως τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Μη επιτρέψετε στον εαυτό σας να δεχθεί την άποψη ότι στόχος του Λυκείου είναι μόνο η επιτυχία στις εξετάσεις.

Στόχος είναι να μάθουμε να σκεφτόμαστε, να μάθουμε να μελετάμε, να αντιληφθούμε τις βασικές αλήθειες του κόσμου που μας περιβάλλει, αλήθειες για τον εαυτό μας, τι είμαστε, τι είναι η ζωή, ποιες αξίες και νόμοι διέπουν τον κόσμο μας, ποια η σχέση μας με τον κόσμο και τους άλλους γύρω μας, ποια η αξία της συνεργασίας, της κοινωνίας, του πολιτεύματος, των τεχνών και να προσεγγίσουμε ιστορικά τον τρόπο που φτάσαμε ως τον σημερινό μας πολιτισμό. Στόχος είναι να μπορέσουμε να εμπλακούμε κι εμείς μέσα στην ανοδική αυτή ροή του πολιτισμού, να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε "άνω θρώσκοντας"  - κοιτώντας προς τα άνω - συμπληρώνοντας το κτηνώδες μας μισό με γνώση, πνεύμα και πολιτισμό.

Πολλές φορές θα αναρωτηθείτε: τι θα τα κάνω όλα αυτά που μου μαθαίνουν; Σε τι θα μου χρησιμεύσουν; Τότε, να θυμάστε τον αρχικό βασικό στόχο που αναφέραμε παραπάνω. Τις γενικές γνώσεις δεν τις χρειαζόμαστε πάντα, αυτές καθ΄αυτές. Χρειαζόμαστε όμως αυτό που μένει μέσα από το ταξίδι, μέσα από την τριβή και την προσπάθεια: το να μάθουμε να μαθαίνουμε, να μάθουμε να σκεφτόμαστε και έχοντας τα απαραίτητα ερείσματα και την ανάλογη αυτοπεποίθηση, να ανεβαίνουμε καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής μας όλο και πιο ψηλά, γηράσκοντας αεί διδασκόμενοι.

Πολλές κι ατελείωτες οι γνώσεις που θα συναντήσουμε στο ταξίδι μας. Πρωταρχική, όμως, γνώση που πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσουμε  είναι ο τρόπος μάθησης. ο τρόπος μελέτης. Χωρίς αυτή τη πυξίδα, δεν θα μπορέσουμε να πλεύσουμε στο αχανές πέλαγος της πληροφορίας για το οποίο βάλαμε πλώρη. Μην εμπιστευτείτε ποτέ την παπαγαλία. Η αποστήθιση πληροφοριών δεν οδηγεί στη Γνώση. Μπορεί να οδηγήσει σε ένα καλό βαθμό από καθηγητές που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διαπιστώσουν ότι ασχοληθήκατε τυπικά με το μάθημα, ή να βοηθήσει σε μια καλή απόδοση σε εκείνες τις άστοχες εξετάσεις που βασίζονται στην αποστήθιση, αλλά δεν θα βοηθήσει στην κριτική προσέγγιση της πληροφορίας, στη σύνδεσή της με άλλες πληροφορίες που ήδη έχουμε, δεν θα μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως σκαλοπάτι για να ανεβούμε σε ψηλότερες σφαίρες μάθησης. Τελικά δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ερωτήσεις κρίσης, εκεί όπου χρειάζεται η κατανόηση και όχι η αποστήθιση.

Κατανόηση λοιπόν. Η μεγάλη αρχή, η πυξίδα μας. Μην επιτρέψεις τον εαυτό σου να προσπεράσει μια έννοια που δεν κατανοεί. Μη μάθεις ορισμό που δεν καταλαβαίνεις τι λέει. Μη μάθεις τύπο που δεν κατανοείς τι εκφράζει. Κατανόηση σημαίνει το να συνδέσεις μέσα στο μυαλό σου την έννοια που μελετάς με άλλες έννοιες που έχεις ήδη κατανοήσει. Κατανόηση σημαίνει να έχεις εικόνα στο μυαλό σου για την έννοια που μελετάς. ΕΙΚΟΝΑ. Δηλαδή ακούγοντας την έννοια, να σχηματίζεται οικία εικόνα στο μυαλό σου, είτε ενός αντικειμένου, είτε μιας διεργασίας, είτε μιας αλληλουχίας άλλων εννοιών που συνδέονται και στηρίζουν ή διαφοροποιούν την έννοια που μελετάς. Να μπορείς να φέρεις παραδείγματα ή τρόπους χρήσης της έννοιας αυτής. Τέλος, να μπορείς να δίνεις τον ορισμό της, με τέτοια λόγια που να δείχνουν την πλήρη κατανόηση που απέκτησες για την έννοια αυτή.

Ο ορισμός πρέπει να περιέχει ουσιαστικό και όχι τη λέξη "όταν". Παρατηρούμε συχνά να λένε οι μαθητές έναν ορισμό που έμαθαν, ξεχνώντας μια λέξη ή αλλάζοντάς την με μια άλλη. Άλλες φορές παραλείπουν μια φράση. Το να δώσεις ορισμό, όμως, σημαίνει ότι ΟΡΙΖΕΙΣ, βάζεις δηλαδή όρια, διαχωρίζοντας μια έννοια από μια άλλη. Ορισμός δεν σημαίνει να πούμε δυο λόγια σχετικά με την έννοια, ή ένα παράδειγμα της έννοιας, αλλά να δώσουμε όλες τις διαχωριστικές γραμμές που τη διαφοροποιούν από άλλες παρόμοιες έννοιες. Έτσι, η κάθε λέξη που χρησιμοποιούμε σε έναν ορισμό είναι σημαντική και βάζει μια διαχωριστική γραμμή, που αν την παραλείψουμε ή την αλλάξουμε διαλύεται η στεγανότητα του ορισμού. Κάποιοι θα σκεφτούν: ε, να. άρα πρέπει να παπαγαλίσουμε τον ορισμό όπως τον δίνει το βιβλίο! Όχι! δεν σημαίνει αυτό. Σημαίνει να κατανοήσεις τον λόγο ύπαρξης της κάθε λέξης μέσα στον ορισμό. Αν καταλάβεις ποιό όριο βάζει η κάθε λέξη τότε μπορείς να πεις τον ορισμό και με δικά σου λόγια. Τα λόγια σου όμως θα βάζουν τα ίδια όρια, ώστε ο ορισμός να παραμένει σωστός.

Τα βιβλία που μελετάς έχουν εικόνες με λεζάντες ή ετικέτες, έχουν παραθέματα και παραρτήματα, έχουν κείμενο χωρισμένο σε παραγράφους, ενότητες και κεφάλαια. Κυρίως όμως υπάρχουν τίτλοι πάνω από κάθε κεφάλαιο και κάθε υποενότητα. Στην αρχή δίνουν τους στόχους του κάθε κεφαλαίου και στο τέλος δίνουν λέξεις κλειδιά, ερωτήσεις κατανόησης και ασκήσεις. ΤΙΠΟΤΕ από αυτά δεν πρέπει να το παραμελείς. Όλα έχουν τη σημασία τους και συμβάλουν στην κατανόηση. Ο τίτλος είναι μια μικρή περίληψη της ενότητας που ακολουθεί. Μόνοι μας πρέπει να βάζουμε σε κάθε παράγραφο τους λεγόμενους πλαγιότιτλους. Εντύπωση προκαλεί το φαινόμενο που συναντάμε συχνά σε μαθητές: διαβάζουν το κείμενο της κύριας παραγράφου, τα ψιλά γράμματα,  μη δίνοντας καμιά σημασία στον τίτλο, στις εικόνες, στα παραθέματα!  Έπρεπε από το Γυμνάσιο ακόμη, να μελετάμε τα μαθήματά μας, όχι να τα διαβάζουμε. Διαβάζω σημαίνει ότι τα κάνω ανάγνωση, τα διαπερνώ από την αρχή μέχρι το τέλος τους. Διάβασμα μπορεί να γίνει και στον καναπέ και στο κρεβάτι. Μελέτη, όμως, ΟΧΙ. Μελέτη είναι μια πολύ δημιουργική διεργασία του μυαλού μας. Μια διεργασία που απαιτεί κόπο, προσοχή, ησυχία, συγκέντρωση, χαρτί και μολύβι, γραφείο, σωστό φωτισμό και μαθησιακή αυτοπεποίθηση. Την πεποίθηση, δηλαδή, ότι μπορείς μόνος/η σου να κατανοήσεις αυτό που διαβάζεις, αρκεί να επιμείνεις. Η μελέτη περιέχει την παρατήρηση των εικόνων με τις λεζάντες τους, την ανάλυση της κάθε έννοιας, την επανάληψη της ανάγνωσης από την αρχή, όχι με στόχο την αποστήθιση αλλά την κατανόηση. Έχοντας στο νου τον τίτλο, κτίζουμε πάνω σ΄ αυτόν τις έννοιες της παραγράφου. Τελικά δημιουργούμε ένα σκελετό μικρών φράσεων που πάνω τους κουμπώνουν όλα όσα διαβάσαμε με δικά μας λόγια. Τότε θα ήμαστε σε θέση να περιγράψουμε με δικά μας λόγια τις έννοιες κλειδιά που αναφέρονται στο τέλος του κεφαλαίου, θα μπορούμε να απαντάμε στις ερωτήσεις κατανόησης καθώς και να λύνουμε τις ασκήσεις.

Αν κάπου κολλήσουμε και διαπιστώσουμε ότι δεν κατανοήσαμε καλά, δεν απογοητευόμαστε, δεν παραιτούμαστε, ξέρουμε ότι αν ανατρέξουμε ξανά στις έννοιες - στις προηγούμενες και στις νέες - αν ξεφυλλίσουμε ξανά τις σημειώσεις μας, θα βγάλουμε άκρη και αυτό θα φέρει μέσα μας χαρά, τη χαρά της δημιουργίας και της νίκης, αυτό θα κτίσει ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθησή μας και θα μας δώσει το κουράγιο να προχωρήσουμε στα βαθύτερα. Πολλές φορές, την απάντηση θα τη βρούμε αν προχωρήσουμε λίγο παρακάτω, ή όταν ολοκληρώσουμε το κεφάλαιο και συμπληρώσουμε το παζλ των σχετικών γνώσεων. Μελετώντας δημιουργούνται απορίες. Αυτό είναι απαραίτητο. Όπως απαραίτητο είναι να κάνουμε και λάθη. Από τα λάθη μαθαίνουμε. Λύνοντας τις απορίες μας μαθαίνουμε. Αν δεν έρθουμε σε προβληματισμό, δεν ενεργοποιείται καμιά διεργασία μάθησης στο μυαλό μας. Γι αυτό δεν έχει αξία η αποστήθιση. Δεν μας φέρνει ποτέ σε προβληματισμό. Μυαλό που δεν προβληματίζεται όμως, δεν μαθαίνει. Γι αυτό δεν έχει νόημα να προσπαθεί ο καθηγητής να σου βάλει τη γνώση στο μυαλό. Αυτή τη δυνατότητα την έχεις μόνο εσύ μέσω της θέλησης και της μελέτης. Μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να πει στον καθηγητή: Κύριε, δεν κατάλαβα το μάθημα! Ναι, να πεις Κύριε δεν κατάλαβα αυτό το συγκεκριμένο στο μάθημα. Να πεις συγκεκριμένη δηλαδή απορία που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια προσεκτικής μελέτης. Όταν φτάσεις στο σημείο να διατυπώσεις μια συγκεκριμένη ερώτηση, τότε είσαι πολύ κοντά στην απάντηση. Πολλές φορές η απορία μας λύνεται από μόνη της, και μόνο που διατυπώσαμε την ερώτηση. Άλλες φορές πάλι, όταν έχει ξεκαθαρίσει η απορία μας και έχει διατυπωθεί, πολύ εύκολα λύνεται, αναζητώντας μια απάντηση στο διαδίκτυο, ή σε ένα βοήθημα. Η αναζήτηση αυτή, έχει μεγαλύτερη αξία από την καταφυγή στον καθηγητή. Κι αυτό, αφενός γιατί γίνεται άμεσα, την ώρα της απορίας, αφετέρου είναι δικό σου έργο, και έτσι θα σου δώσει μεγαλύτερη χαρά. Αλλιώς θα χρειαστεί να σταματήσεις τη μελέτη να αφήσεις άλυτες ασκήσεις και να περιμένεις την επόμενη φορά που θα πας στο σχολείο για να λύσεις την απορία σου με τον καθηγητή.

Βλέπεις, έτσι, πόσο ανεξάρτητη από τον καθηγητή και το σχολείο μπορεί να γίνει η μελέτη σου και η πρόοδός σου στη μάθηση; Παίρνεις τη μαθησιακή διαδικασία στα χέρια σου και γίνεσαι υπεύθυνος/η της πορείας σου. Ποιος ο ρόλος του καθηγητή τότε; Ο ρόλος του καθηγητή και του σχολείου είναι να σου δίνει τα κίνητρα και το πλαίσιο, το χρονοδιά­γραμ­μα μέσα στο οποίο θα είναι οργανωμένη η μελέτη σου. Θα σου δίνει την ύλη που πρέπει να βγάλεις σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Θα σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις, θα σε εμπνέει στις δυσκολίες σου, θα σε επιβραβεύει στις επιτυχίες σου και θα σε βγάζει από τα αρχικά σου αδιέξοδα. Αν εσύ θέλεις, τότε μπορείς! Πάρε τη μάθηση στα χέρια σου με όρεξη και βρες τη χαρά της δημιουργίας μέσα από τη μελέτη.

Σίγουρα θα έχεις αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως οι παρακάτω:

  • Δεν έχουμε ακόμη καθηγητή και δεν προχωράμε στο σχολείο!
  • Δεν έχουμε καλό καθηγητή και δεν μας βοηθάει στο σχολείο!
  • Δεν μας έδωσαν ακόμη βιβλία, χάνουμε μαθήματα, έχουμε κενά!
  • Είμαστε ακόμη στο πρώτο κεφάλαιο...! Δεν μας βάζει ασκήσεις και εργασίες!

Πόσες φορές δεν εκμεταλλεύτηκες τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού μας συστήματος ή της κοινωνίας μας για να αποτινάξεις την ευθύνη από πάνω σου! Στην τελική, όμως, όταν συμβαίνουν αυτά, εσύ μένεις πίσω, η δική σου μάθηση υστερεί, δημιουργούνται κενά που μετά θα πρέπει να τα αναπληρώσεις εσύ, είτε με περισσότερο κόπο, είτε με περισσότερα χρήματα από την οικογένειά σου. Εσύ υφίστασαι τις συνέπειες. Δεν ευθύνεσαι για τα κακώς κείμενα εσύ. Ευθύνονται οι καθηγητές, το σύστημα, η κοινωνία. Ναι! Ευθύνονται! Και κυρίως ευθύνονται γιατί κι αυτοί, δικαιολογούν τη δική τους αστοχία ή ανεπάρκεια μεταφέροντας την ευθύνη σε άλλους! Αλλά η ζωή είναι δική σου και οι συνέπειες εσένα βλάπτουν. Άρα, μη κάνεις κι εσύ το ίδιο λάθος. Η εποχή μας, δίνει όλες τις ευκολίες στην αναζήτηση της πληροφορίας. Μέσω του διαδικτύου μπορείς να βρεις πλέον τα πάντα. Βοηθήματα υπάρχουν πολλά. Μη βασίζεσαι σε σχολεία, καθηγητές και φροντιστήρια! Εκμεταλλεύσου όλα τα καλά που σου χαρίζονται αλλά βασίσου σε ΣΕΝΑ για όλα τα ελλείποντα. Μαθητές που βασίστηκαν στον εαυτό τους, είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών, είτε λόγω απομακρυσμένης κατοικίας, είτε λόγω αυτοπεποίθησης, τελικά τους βλέπουμε να πρωτεύουν στις δυσκολότερες εξετάσεις και να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στις δυσκολότερες σχολές.

Τροφή για σκέψη:

  • Αναλογίσου πόσο χρόνο θα σου έπαιρνε κάθε μέρα η εφαρμογή του παραπάνω συστήματος μελέτης για να ετοιμαστείς σε όλα τα μαθήματα της επόμενης ημέρας;
  • Κάποιοι μαθητές λένε ότι διάβασαν τα μαθήματά τους μέσα σε μισή ώρα. Είναι αυτό δυνατό κατά τη γνώμη σου αν ακολουθήσουν τη μέθοδο που περιγράφεται στο κείμενο;
  • Αν είσαι ένας από εκείνους τους μαθητές που δεν έχουν σκοπό να ακολουθήσουν την παραπάνω μέθοδο μάθησης ούτε να αφιερώσουν κάποιο σοβαρό χρόνο για προετοιμασία στο σπίτι, γιατί αποφάσισες να αφιερώσεις αυτά τα τρία δημιουργικά χρόνια της ζωής σου στο Λύκειο; (προσπάθησε να δώσεις μια αξιοπρεπή απάντηση στους γονείς σου και στον εαυτό σου).
  • Πιστεύεις ότι αν εφάρμοζες αυτή τη διαδικασία μάθησης, θα είχες ανάγκη το φροντιστήριο;
  • Αναλογίσου πόσες ώρες θα έχανες κάθε μέρα στα φροντιστήρια, μαζί με τις διαδρομές προς αυτά; Αν σ΄ αυτές τις ώρες προσθέσεις και τις ώρες του σχολείου, πόσες ώρες σου μένουν για να μελετήσεις, εφαρμόζοντας τα παραπάνω; Τελικά θα έμενε καθόλου χρόνος για πραγματικά ελεύθερες ώρες που θα σε ξεκουράσουν;

Μαζί μπορούμε να επικοινωνούμε και εκτός σχολείου μέσα από δύο πλατφόρμες (ασύγχρονης) μάθησης με τις οποίες θα πρέπει σύντομα να εξοικειωθείς. Η πρώτη, είναι η πλατφόρμα του σχολείου σου, όπου αναγράφεται η πρόοδός σου στα μαθήματα, οι παρατηρήσεις των καθηγητών σου, οι βαθμοί σου, οι εργασίες που πρέπει να διεκπεραιώσεις, το υλικό που διδάχθηκε στην τάξη στο κάθε μάθημα, η ύλη που πρέπει να προετοιμάσεις για το επόμενο μάθημα, εκπαιδευτικό υλικό, εργασίες που σου ανατέθηκαν, τυχόν μηνύματα που θα σου αποσταλούν από τον καθηγητή σου και άλλα σχετικά με τη λειτουργία του σχολείου. Στην πλατφόρμα αυτή θα μπορούν να μπαίνουν και οι γονείς σου και να παρακολουθούν την πρόοδό σου. Θα έρθουν στα κινητά που δηλώσατε, μηνύματα με τους κωδικούς πρόσβασης για σένα και τον κηδεμόνα σου. Είναι σημαντικό ο αριθμός του κινητού σου τηλεφώνου να είναι σωστός! Η δεύτερη πλατφόρμα αφορά μόνο το μάθημα της χημείας και είναι περισσότερο βοηθητική για την οργάνωση της μελέτης σου. Θα βρεις μέσα σ΄ αυτήν, κείμενα (σημειώσεις), εκπαιδευτικό υλικό, βοηθητικό υλικό, έξτρα υλικό, διαδραστικά quiz, τεστ, κλπ που θα σε βοηθήσουν στην κατανόηση των μαθημάτων. Πολλά από αυτά θα δίνονται και στην πρώτη πλατφόρμα του σχολείου, αλλά εδώ το υλικό θα είναι εμφανές, οργανωμένο, συγκεντρωμένο, επαυξημένο και πιο διαδραστικό.

Τις δύο πλατφόρμες θα τις βρεις στους παρακάτω συνδέσμους:

1η: http://www.edu4schools.gr και 2η: https://gkalomoir.sites.sch.gr

Και οι δύο πλατφόρμες είναι προσβάσιμες και από κινητό τηλέφωνο δίχως εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής. Μεγάλη σημασία έχει να δώσεις το σωστό email σου στο σχολείο, και να ελέγχεις τακτικά την ηλεκτρονική αλληλογραφία σου. Μη ξεχνάς ότι η μάθηση στο λύκειο προαπαιτεί και επομένως εξασκεί και τις ψηφιακές δεξιότητες. Σε περίπτωση που δεν διαθέτεις υπολογιστή ή η οικογένειά σου δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ, μπορείς να χρησιμοποιείς το ιντερνετ και τους υπολογιστές του σχολείου, ή καλύτερα να συνεργάζεσαι με κάποιους συμμαθητές σου. Εξ΄ άλλου, η συνεργασία είναι κι αυτή μια από τις βασικότερες δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσεις μέσα στο Λύκειο. Είναι σημαντικό να δίνεις και να παίρνεις βοήθεια από τους συμμαθητές σου.

Σου εύχομαι καλή αρχή!

Ο καθηγητής σου, Γρηγόρης Καλόμοιρος

Οδηγίες εγγραφής για τη 2η πλατφόρμα:

Γενικά, στην πλατφόρμα αυτή (https://gkalomoir.sites.sch.gr) μπορείς να μπαίνεις και ως επισκέπτης, ανώνυμα. Δεν το συνιστώ όμως, γιατί έτσι δεν φαίνεται η δραστηριότητά σου σ΄ αυτή (πόσο συχνά μπαίνεις δηλαδή και συμμετέχεις) ούτε μπορείς να πάρεις βαθμούς από τεστ και quiz. Συνιστούμε λοιπόν την σύνδεση κάθε φορά που μπαίνεις.  

Εγγράφεσαι μόνος/η σου πατώντας πάνω δεξιά στο "σύνδεση"  και μετά κάτω κάτω, "είναι η πρώτη σας φορά εδώ;" - "ξεκινήστε τώρα δημιουργώντας νέο λογαριασμό". Βάζεις ως όνομα χρήστη ένα ψευδώνυμό σου σε λατινική γραφή (μόνο πεζά γράμματα πχ kalomir90 ή grigoris μόνο να το σημειώσεις κάπου για να μη το ξεχάσεις- αυτό θα το βάζεις μόνο εσύ για είσοδο) και τον κωδικό πρόσβασης: Moodle!1 (αυτό το password να το βάλετε όλοι για να μπορώ να σας το θυμίζω. Πρόσεξε, το πρώτο κεφαλαίο) . Στη συνέχεια, δίνεις δύο φορές το email σου και συμπληρώνεις τα απαιτούμενα πεδία όπως το όνομά σου και το επίθετό σου με ελληνικά κανονικά γράμματα (το πρώτο κεφαλαία τα υπόλοιπα πεζά). "Πόλη/Χωριό" βάλε τον τόπο διαμονής σου. Όταν πατήσεις το μπλε κουμπί "Δημιουργία Λογαριασμού", αποστέλλεται αυτόματα ένα μήνυμα στο email που δήλωσες, το οποίο πρέπει να τσεκάρεις για να επιβεβαιώσεις την γνησιότητά του. Μέσα στο μήνυμα που θα σου έρθει στο email θα βρεις ένα link. Αφού κάνεις κλικ στον σύνδεσμο αυτόν, τότε επιστρέφεις στην πλατφόρμα και μπορείς να μπεις στα μαθήματα της πλατφόρμας ως συνδεδεμένος χρήστης και όχι ως επισκέπτης. Προσοχή όμως. Χρειάζεται μετά, να κάνεις εγγραφή και στο μάθημα της χημείας Α΄ λυκείου. Για να το κάνεις αυτό, θα βρεις πάνω δεξιά ένα γρανάζι. Το πατάς και κάνεις εγγραφή στο μάθημα. Πηγαίνεις κάτω κάτω όπου θα βρεις ένα μπλε κουμπί "εγγραφή" (αυτοεγγραφή - δεν χρειάζεται κλειδί). Αυτό γίνεται για να μπορείς να λαμβάνεις βαθμούς από τα τεστ και τα quiz.